Društvo lastnikov gozdov Prekmurja
Gornji Petrovci 31d
9203 Gornji Petrovci

Aktualno

03.09.2024

Ekipa iz Nazarij premočna, Pomurci predzadnji

Zavod za gozdove Slovenije s partnerji tradicionalno organizira državno sekaško tekmovanje, ki je namenjeno lastnikom gozdov. Namen tekmovanja je ...
14.07.2024

Primož Sukič zmagovalec izbirnega sekaškega tekmovanja

Murskosoboška enota Zavoda za gozdove Slovenije je v sodelovanju z občino Križevci pri Ljutomeru danes na kasaškem dirkališču v Križevcih ...

Aktualno

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>
 
Klopi se že prebujajo

torek, 13.04.2010

Z Zavoda za gozdove Slovenije v času,ko se bo zaradi vseslovenske čistilne akcije in zaradi vse bolj pomladnega vremena v gozd podalo veliko ljudi, takole opozarjajo na nevarnost klopov, ki je ne kaže prenapihovati:

Ljudje večkrat pravijo, da je klop najnevarnejša “zver” pri nas. Nekateri si zaradi klopov ne upajo več v gozd. Pretiran strah je odveč, potrebna pa sta previdnost in ustrezno ukrepanje. Zahajanje v območja, kjer je veliko klopov, sicer pomeni določeno tveganje zaradi bolezni, ki jih prenašajo klopi, vendar je možnost, da po vbodu klopa zbolimo, na srečo razmeroma majhna, in to iz več razlogov:
- ker niso okuženi vsi klopi,ampak le manjši del;
- ker pride do okužbe redko,tudi če nas vbode okužen klop;
- ker le del oseb, pri katerih nastane okužba, tudi zboli.

Sorazmerno majhno tveganje za nastanek bolezni, ki jih prenašajo klopi, se da z enostavnimi ukrepi še zmanjšati:
Ko gremo v naravo, bodimo primerno oblečeni. Telo naj bo čim bolj pokrito: hlače naj bodo dolge, s hlačnicami v obuvalu, srajca z dolgimi, zapetimi rokavi, oblačila pa svetle barve, saj na njih lažje opazimo klope. Dobro zaščito nudijo odvračala ali repelenti, vendar zaščita s sredstvi za odganjanje mrčesa ni povsem zanesljiva in deluje omejen čas. Najpomembnejše je, da se takoj, ko pridemo iz gozda, pregledamo in odstranimo morebitne klope. Po možnosti se tudi oprhamo in zamenjamo oblačila. Klopa ne smemo iztrgati s silo, ker ga tako odtrgamo. Rilec in del telesa, ki ostane v koži, lahko povzroči ognojitev. Klopa primemo s pinceto tesno ob koži in previdno izvlečemo. Če to naredimo v prvih 24 urah, je možnost okužbe manjša.


Informacije:
Darko PRISTOVNIK (041 657-789)
Darko.Pristovnik@zgs.gov.si
 
 

Umrl pri podiranju drevja

Žal smo bili znova priča smrtni nesreči pri delu v gozdu tudi v naši pokrajini. V petek, 27. marca
se je v gozdu pri Tropovcih smrtno ponesrečil 59 - letni moški, ki je tega dne pomagal pri podiranju drevja in cepljenju polen. Ponesrečeni je s še enim moškim s traktorskim cepilcem cepil polena, medtem ko je tretji moški podiral drevje. Ko je žagar prežagal drevo in je to začelo padati, je 59-letnik stopil od traktorja v smer, kamor je padalo požagano drevo. Vrh krošnje ga je zadel in podrl na tla, tri ure zatem je umrl v murskosoboški bolnišnici.
Ob tem dogodku moramo znova opozoriti na to, kar v našem društvu vedno znova ponavljamo: delo v gozdu je nepredvidljivo in nevarno, zato ga ne smemo jemati zlahka. Zaščitna sredstva - čelada, zaščitne hlače, škornji in rokavice - niso samo nepotrebna in draga navlaka, ampak rešujejo življenja. Nesrečni moški v Tropovcih pri svojem delu ni uporabljal nobenega zaščitnega sredstva. In morda bi mu prav čelada, če bi jo imel in uporabljal, rešila življenje.
 
 
Tečaji varnega dela z motorno žago in traktorjem
Da bi se izognili nesrečam pri delu v gozdu, je dobro, da se vsi, ki se odpravljajo na takšno delo, seznanijo z osnovami varnega dela z motorno žago in drugimi stroji. Zavod za gozdove Slovenije v sodelovanju s srednjo gozdarsko šolo iz Postojne vsako leto organizira tečaje varnega dela z motorno žago in varnega dela s traktorjem v gozdu.
V OE Murska Sobota bodo letos tečaji predvidoma:
dvodnevni tečaj varnega dela z motorno žago:
6. in 7. septembra 2010
22. in 23. novembra 2010
29. in 30. novembra 2010
2. in 3. decembra 2010
šesturni tečaj varnega dela s traktorjem v gozdu:
17. septembra 2010

Vse informacije o tečajih dobite pri vodji OE Murska Sobota Štefanu Kovaču na telefonski številki 02/53-49-500.

Če bo dovolj zanimanja med člani Društva lastnikov gozdov Prekmurja, bomo tečaj po ugodnejši ceni letošnjo jesen organizirali tudi sami.
 
 
Strokovna ekskurzija

Junija 2009 smo pripravili redno letno strokovno ekskurzijo. Ogledali smo si Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki in čebelarsko gozdno učno pot pod Kamplovim hribom pri Litiji.
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>

 
Obvestilo – spletni piškotki!
Na naši spletni strani, uporabljamo piškotke (angl.:cookies), ki so namenjeni / zagotavljajo, da naša stran deluje optimalno, omogočajo lažjo uporabo naše spletne strani in evidentiranje obiskovalcev. V kolikor boste kliknili »Strinjam se«, boste sprejeli / namestili vse piškotke.
Ne strinjam se